Eten & Drinken
Spaanse Eetgewoontes
Spaans eten is niet alleen lekker, maar ook flinke hoeveelheden. Spanjaarden zijn namelijk zeer goede eters. In Spanje kunnen ze zodanige hoeveelheden eten naar binnen werken, dat je je afvraagt waar ze het allemaal laten. De lunch- en dinertijden in Spanje wijken erg af van onze gewoontes. Spanjaarden eten namelijk zowel bij de lunch als bij het avondeten warm. Spaans eten is meestal warmeten. De Spanjaarden eten vooral 's middags en 's avonds zeer laat.
Spaans eten zijn alle gerechten apart eten (Tapas keine gerechten)
Ontbijt (desayuno)
In de ochtend begint het eten in Spanje al meteen met tweede keer het ontbijt. Spanjaarden beginnen thuis of onderweg naar hun werk met hun ontbijt. Thuis nemen ze een kop koffie met melk en een stuk brood of een aantal cakejes. Sommige Spanjaarden stoppen onderweg naar hun werk bij een bar, om daar een koffie met een croissant te gaan eten als ontbijt.
Dan, aan het eind van de ochtend beginnen de Spanjaarden aan het tweede deel van hun ontbijt de "almuerzo". Dit deel bestaat meestal uit een tortilla, een omelet of een stuk stokbrood met beleg.
Lunch (comida)
In de middag wordt er begonnen aan wat in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag is. Omdat de Spanjaarden aan het eind van de ochtend nog ontbijten, lunchen ze erg laat. 's Middags lunchen zij pas tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Tijdens de lunch wordt er warm en vooral veel gegeten. De lunch bestaat uiteraard uit typisch Spaanse gerechten en bestaat hier uit een uitgebreid voorgerecht en uitgebreid hoofdgerecht. Het voorgerecht bestaat vaak uit een maaltijdsalade of een goed gevulde soep. Het hoofdgerecht is een vis- of vleesgerecht met verschillende bijgerechten die één voor één geserveerd worden. Die bijgerechten kunnen bestaan uit een rijstgerecht en/of een salade. Dan is er nog het nagerecht. Dit bestaat vaak uit fruit, een cakeje of een Spaanse flan, een soort pudding. De lunch is dus echt een toonvoorbeeld van typisch Spaans eten.
Tussendoor (merienda)
Na de lunch is er in Spanje de bekende siësta. Oorspronkelijk is deze siësta bedoeld om even een dutje te gaan doen, maar tegenwoordig vult iedere Spanjaard zijn siësta op zijn eigen manier in. Ook de winkels zijn vanaf 14.00 uur al gesloten.
Na de siësta, tussen 17.00 uur en 18.00 uur gaat alles weer open en langzamerhand gaan de mensen weer aan het werk, maar eerst wordt er nog even een tussendoortje genuttigd, de meriënda. Dit tussendoortje bestaat vaak uit 2 delen, waaruit de Spanjaarden er één kiezen. Het eerste deel bestaat meestal uit koffie met koekjes en/of cakejes.
Diner (cena)
Dan is het pas rond 22.00 uur tijd voor het avondeten. Dit diner is niet zo uitgebreid en zo veel als de lunch, maar het is wel weer een gezellig samenkomen van familie en/of vrienden met lekker eten en drinken. Dit diner duurt tot ongeveer 24.00 uur. het bestaat uit een lekkere salade of sandwiches. Maar ook typisch Spaans eten, in de vorm van verschillende Spaanse hapjes zoals Tapas kan dan weer op tafel komen.
Uit eten in Spanje
Spanjaarden zijn gek op uit eten gaan. Dit doen ze dan ook regelmatig. Ze hebben in Spanje een voorkeur voor de lokale gerechten zodat je in het hele land terecht kunt voor het overheerlijke Spaanse eten. 's Middags wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het dagmenu, dat bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, met koffie en nog een extra consumptie voor €10,- tot €15,- .
's Avonds, als wij ongeveer uitgegeten zijn en aan de koffie zitten, gaan de restaurants in Spanje pas open. Maar je hoeft niet te verwachten dat er rond 21.00 uur al gasten zitten. Die komen pas ruim 1 tot 2 uur later. Wat dat betreft is Barcelona een uitzondering. Hier zijn de restaurants vroeger open en er zitten dan ook al wat gasten. Als je in Spanje 's avonds in een restaurant wil eten, is het wel verstandig de openingstijden na te kijken. Spaanse restaurants gaan 's avonds niet alleen pas laat open, sommige restaurants zijn gewoon de hele avond gesloten. Je moet er ook rekening mee houden dat je in een Spaans restaurant alleen maar krijgt wat je bestelt. Bestel je bijvoorbeeld een biefstuk, dan krijg je ook niets meer dan alleen maar die biefstuk. Er worden dus geen aardappelen en of groenten bij geserveerd. Die moet je er apart bij bestellen. Die aardappelen en groenten vind je ook bij de voorgerechten op de menukaart.
Tapas
Tortilla de patatas bijna zonder twijfel de meest typische bereiding van de Spaanse keuken.
Paella: de Spaanse rijstgerecht. Er is niet alleen de paella met zeevruchten , maar ook de Valenciaanse paella (met konijn en groenten) of zwarte rijst (met inktvisinkt). Probeer ze allemaal te proberen!
Gazpacho of salmorejo: beide zijn soepen op basis van tomaten, altijd gekruid met een goede olijfolie die erg koud wordt genomen. Verfrissend!
Garnalen met knoflook : garnalen of garnalen, knoflook, een beetje chili en een goede olijfolie maken dit gerecht tot een van de lekkerste tapas. De smaak blijft een tijdje in de mond.
Galicische octopus: gekookte octopus geserveerd met extra vierge olijfolie en paprika. Soms een paar plakjes aardappel. Exquisite!
Manchego-kaas : gemaakt met schapenmelk van Spaans autochtoon ras. Het is heel gebruikelijk om te worden aangeboden als een hoedje om de drank te vergezellen.
Gebroken of sterrige eieren: een portie gebakken aardappelen gegarneerd met eieren en vaak ham. Om het op te eten moet je de eieren breken en alles mengen.
Patatas bravas : een portie frites met een pikante saus. Overal in het land kun je heel verschillende versies vinden. Begeleid ze met een koud biertje.
Ham kroketten : voor Spaanse kroketten zijn de beste moeder, maar er zijn tal van sites die een goede kroketten bieden. Vraag ze altijd zelfgemaakt!
Russian Salad : de Spaanse versie van de Olivier-salade. Het wordt heel gewaardeerd en wordt in de zomer erg gegeten.
Chorizo a la cider: chorizo gekookt in appelcider. Een explosieve smaakcombinatie voor het onderdompelen van brood.
Pescaíto frito: als u besluit om te eten aan het strand, vergeet dan niet om een portie van dit gevarieerde visgerecht te bestellen. Sommige zijn gewoon bebloemd en gebakken, anderen gemarineerd.