
Spaanse Tapas
Spaanse Tapas - Heerlijk tapas eten in Spanje

Olijfpitten, schelpjes, servetjes en sigarettenpeuken op de vloer, dit komt nog steeds vaak voor in een typische TAPASBAR. Maar het bewijst ook hoe de Andalusiër met veel smaak staat te genieten van zijn tapas. Druk pratend met de andere aanwezende. Niemand zit aan de tafel, en de bediening roept met luide toon de bestellingen naar de bar.
Een tapa is een klein hapje dat je in Andalusië vaak gratis bij een drankje in een tapasbar krijgt, vaak een schoteltje olijven. De tapasbar is de vaste ontmoetingsplek van een Andalusiër om samen met vrienden of collega na het werk nog even te ontspannen. Veel mensen gaan van tapasbar naar tapasbar tijdens een avondje stappen. De naam tapas komt vermoedelijk van "Tapar" ~ afdekken. Vroeger werd een drankje meestal afgedekt met een klein schoteltje tegen de vliegen en op dit schoteltje werd een paar olijven een plak chorizo of manchego kaas gelegd.
Bekende tapas zijn albondigas (gehaktballetjes), berenjenas (gefrituurde aubergine), boquerones (kleine gefrituurde visjes), tortilla (aardappelommelet) , ham kroketjes, patatas bravas (aardappelen met een pikante sausje), calamares (gefrituurde inktvisringen) en pinchos (vleesspiesjes).

Tapa's een koninklijke uitvinding
Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa'
is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken
betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als deksel of
afdekking.
Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zouden ontstaan zijn uit de gewoonte om een drankje met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.
Er bestaan echter ook andere verhalen over het ontstaan van de tapas:
De oorsprong zou terug te voeren zijn tot de jaren 1500 en keizer Karel V. Onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordonneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren.
Volgens een legende
... was de Spaanse Koning Alfonso X (1221-1284) ernstig ziek. Zijn lijfarts
wist niet goed wat de koning mankeerde maar gaf hem toch maar advies in bed te
blijven en regelmatig een glas wijn te drinken. Omdat de wijn de koning al
snel naar het hoofd steeg nam hij er telkens een klein hapje eten bij.
Wonderlijk maar de koning genas erg snel met dit medicijn. Hij vond dit zo'n
goed idee dat hij alle herbergen beval, kleine hapjes te serveren bij de wijn
dit om de dronkenschap te weren en eveneens om de honger van de mensen te
stillen.
Nog zo'n volkslegende
...vertelt dat Koning Alfonso XII met zijn gevolg bij een tarverne in Cádiz stopte waar hij een beker sherry bestelde. Het waaide die dag erg hard, Cádiz is een winderige stad, daarom legde de ober een plakje gepekelde ham op de beker voordat hij de beker aan de koning aanbood. Toen de Koning zijn sherry had opgedronken en de ham had opgegeten, bestelde hij voor zichzelf en voor zijn gevolg nog een sherry, 'met hetzelfde deksel'.Tekst hier invullen...

Meest geliefde Spaanse tapas bij de buitenlanders
Spanjaarden houden van tapas op hun gezette tijdstippen en de laatste jaren beginnen ook veel buitenlandse bezoekers van Spanje de tapa-cultuur te waarderen. Uiteraard is iedereen anders en heeft elke persoon zo zijn/haar eigen voorkeuren voor eten maar er zijn enkele tapas die omschreven kunnen worden als typisch Spaans en die erg geliefd zijn bij de buitenlandse bezoekers van Spanje.
Uiteraard is het lastig om een volledige lijst van de door de buitenlanders gewaarde tapaste maken maar we doen een poging. Voor de echte tapasliefhebber zal het ongetwijfeld een bekende lijst zijn en wellicht wel een beetje cliché maar mocht je als lezer en tapa-kenner nog tips hebben dan horen we dat uiteraard graag. Bij deze onze top 10 van de door buitenlanders meest geliefde tapas.
1- Tortilla de patatas

De Tortilla de patatas of tortilla Española is niets meer dan een dikke omelet met aardappelen. Dit kan gemengd worden met ui, paprika en zelfs Spaanse chorizo worst. De tortilla de patatas kan daarna als een geheel worden gegeten maar aangezien we hier over tapas schrijven wordt deze ook gesneden in punten of blokjes en daarna aangeboden met of zonder brood.
2- Patatas bravas

"unas bravas por favor" is een zin die je in menig Spaanse bar vaak hoort. De patatas bravas zijn aardappelblokjes die in olie gefrituurd of gebakken zijn waarna er een pittige saus overheen wordt gegoten. De originele patatas bravas zijn gebakken blokjes aardappelen van ongeveer 2 centimeter die warm geserveerd wordt met daaroverheen een pittige tomatensaus. Er zijn echter vele varianten waaronder de Patatas con alioli, dezelfde aardappelblokjes maar dan met een knoflooksaus.
3- Jamon serrano of iberico

De echte Spaans gesneden ham is een duur culinair hoofstandje waarbij de jamon ibericode duurste versie is. Een bordje met enkele dun gesneden plakken jamon iberico kan al snel 20 euro of meer kosten maar, het is dan ook wel erg lekker. Eet deze ham met je vingers of op brood.
4- Pan con tomate

Pan con tomate is brood van de gril met daaroverheen gewreven knoflook, tomaat en dan olijfolie en zout. Deze pan con tomate kan dan als tapa gegeten worden, als starter of tussendoor bij de barbecue of maaltijd. Het brood met tomaat kan gecombineerd worden met jamon of met alioli (knoflook mayonaise). In Spanje worden voor het brood meestal de sneetjes gebruikt van de Pan de Pais, oftewel het brood van het land of boerenbrood, grote ronde broden.
5- Albondigas

Albondigas zijn gehaktballetjes gemaakt volgens oma's recept of niet. Deze balletjes worden in een kommetje geserveerd met een eigen gemaakte tomatensaus met doperwten en soms aardappelen.
6- Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega is voor de visliefhebbers aangezien het hier om octopus gaat, iets wat in Spanje overal te koop is maar in Nederland of België waarschijnlijk wat lastiger te krijgen is. Van oorsprong komt dit gerecht of deze tapa uit de regio Galicië maar tegenwoordig is de pulpo a la Gallega overal in Spanje te krijgen. De pulpo a la Gallega wordt meestal geserveerd met aardappelen en veel olijfolie.
7- Croquetas

Het gaat hier weliswaar om kroketten maar die hebben niets te maken met de Nederlandse vleeskroketten die we uit de muur trekken. De Spaanse croquetas zijn meestal gevuld met ham, vis, kip of kaas en worden gefrituurd geserveerd op een bordje.
8- Pescaíto frito

De pescado frito is een typisch Andalusische tapa waarbij vis in paneermeel wordt gedompeld en daarna wordt gefrituurd om daarna op een bordje te verschijnen. Volgens Spaanse wijze moet de vis gefrituurd worden in olijfolie omdat dit de smaak ten voordeel doet maar eigenlijk is het frituren in olijfolie redelijk normaal in Spanje.
9- Pincho moruno

Een pincho moruno is een vleesspiesje wat iets pikanter is dan normaal. Deze wordt vaak geserveerd op een sneetje brood of stokbrood met daaroverheen grof zeezout. Het vlees komt meestal van het varken of van de kip en is pikant vanwege de peper die wordt toegevoegd. De pincho moruno komt van oorsprong uit zuid Spanje maar wordt overal in het land gegeten.
10- Boquerones en vinagre

Boquerones en vinagre zijn niets meer dan ansjovissen in azijn. Deze vis wordt op een bordje geserveerd, besprenkeld met azijn, knoflook en peterselie. In principe wordt de vis rauw gegeten maar er gaat een heel proces van soms wel twee dagen aan vooraf om de ansjovissen te marineren met azijn en daarna de andere ingrediënten toe te voegen. De ansjovissen moeten wel ontdaan worden van de ruggengraat en kop.
Uiteraard zijn er nog veel meer tapas te vinden in Spanje en zo heeft ieder wel zijn of haar voorkeur voor tapas. Mocht je nog tips hebben of iets anders in de top 10 wilt zien staan, plaats dit dan hieronder als een reactie. En nu smullen maar!